Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Det finns en lösning för kontanterna

Björn Eriksson skriver i en replik (24/6) på min replik (19/6) på hans tidigare insändare (11 juni) att mitt förslag på hur vi kan få fler butiker i Sverige att ta emot kontanter är ”vackra ord” som inte kommer att rädda kontanterna.
Kontanter • Publicerad fredag 10:03
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nina Wennning, VD Bankomat
Nina Wennning, VD BankomatFoto: Bankomat

Det jag förespråkar är en lösning som består av tre delar:

1. Regering och riksdag bör lagstifta om att handlare ska ta emot kontant betalning för vissa livsnödvändiga varor.

Annons

2. Branschorganisationer som Butikerna, Svensk Handel och Visita bör ta fram riktlinjer för vilken kontantservice medlemmarna ska erbjuda konsumenterna.

3. Regering och riksdag bör införa incitament som gör det mer attraktivt för handeln att hantera kontanter.

Björn Eriksson vill i stället ha en lag som tvingar alla butiker att ta emot kontanter. Han har rätt i att ett sådant tvång sannolikt skulle vara ett mer kraftfullt verktyg än den tredelade lösning som jag förespråkar.

Men frågan är vilka negativa konsekvenser Björn Erikssons förslag skulle få och om nyttan i så fall överväger nackdelarna.

Jag tror att en lag som tvingar alla handlare att ta emot kontanter skulle slå hårt mot den levande landsbygden i Sverige. Skälet är att många små lokala handlare redan i dag kämpar med sin lönsamhet, och för dem skulle ett trubbigt lagstadgat tvång att ta emot kontanter bli både dyrt och krångligt.

Dessutom anser jag att det i grunden är principiellt fel att privata aktörer ska tvingas upprätthålla en samhällsviktig verksamhet som kontanthantering när den i praktiken saknar kommersiell bärkraft.

Därför menar jag att det som Björn Eriksson kallar för mina ”vackra ord” i själva verket är en nyanserad och väl övervägd lösning som leder både till att handlare tar samhällsansvar och till att staten tar ett ekonomiskt ansvar för en samhällsviktig verksamhet.

Björn Eriksson ifrågasätter också om jag ens talar sanning när jag skriver att kontanthanteringen behöver fungera. Björn Eriksson tror nämligen att de banker som äger Bankomat inte vill ha några kontanter alls och att Bankomat går i deras ledband.

Inget kunde vara mer fel. Bankomat arbetar dagligen, både genom vår affärsverksamhet och genom vårt opinionsbildande arbete, för att kontanterna ska finnas kvar som betalmedel och för att kontanthanteringen i samhället ska fungera.

Vi gör också stora investeringar för att trygga kontanthanteringen över tid. Jag tycker att det är lågt av Björn Eriksson att antyda att allt detta skulle vara ett spel för gallerierna.

Annons

Samhället behöver en fungerande kontanthantering. I grunden handlar det om att människor ska kunna välja hur de vill betala.

”Men frågan är vilka negativa konsekvenser Björn Erikssons förslag skulle få och om nyttan i så fall överväger nackdelarna.”
Nina Wenning, Bankomat

Men kontanter är också alldeles nödvändiga för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap. Därför behöver vi bromsa trenden mot att allt fler handlare slutar att hantera kontanter.

Nina Wenning, Vd, Bankomat AB

Annons
Annons
Annons
Annons