Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Gör Sverige till världens mest demokratiska land

Få människor säger sig vara emot demokrati. Men vad är egentligen demokrati och hur väl lever Sverige upp till idealet?
Demokrati • Publicerad tisdag 08:03
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demokratin i Sverige kan utvecklas.
Demokratin i Sverige kan utvecklas.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I stället för att bara säga sig gilla demokrati och beklaga att den är hotad, borde varje medborgare fundera över hur den konkret kan stärkas.

Alla byggstenar i följande bild av en demokrati är nödvändiga. Men på varje punkt kan demokratin bli ännu bättre.

Annons

Regeringen bör engagera hela svenska folket i hur demokratin kan utvecklas, liknande den ”Grand Débat” som Frankrikes president häromåret bjöd in alla medborgare att delta i.

En demokrati skapas genom att de människor som lever inom ett område går ihop som likvärdiga medlemmar för att hantera gemensamma angelägenheter. Samverkan gäller sådant som medlemmarna åstadkommer bättre tillsammans än enskilt, såsom vägar, försvar, ordning, räddning, vård, stöd och utbildning.

Medlemmarna avtalar om att bilda samhällsgemenskapen och reglerar dess syfte, verkansformer och grundläggande friheter. Alla medlemmar är likställda till skyldigheter och rättigheter.

Den som är medlem i gemenskapen följer det som beslutats i överenskommen ordning. Varje vuxen människa försörjer sig och sina minderåriga barn genom arbete, om inte ålderdom, sjukdom eller liknande hindrar.

För att bedriva gemenskapens verksamhet bidrar varje medlem med en medlemsavgift. Alla verkar för det allmänna medlemsintresset, inte för särintressen. Gemenskapen hanterar sina angelägenheter så att alla medlemmar kan delta med att aktualisera problem, föreslå lösningar och argumentera.

Beslut fattas genom omröstning där alla röster väger lika tungt och det förslag som får störst stöd vinner. Vad som ska gälla inom gemenskapen beslutas i form av allmängiltiga bestämmelser, som tillämpas lika på lika fall. Det som beslutats genomförs så att avsett resultat nås till lägsta möjliga kostnad.

I val där alla har lika rätt att rösta och kandidera utser medlemmarna sina ombud för att besluta vad som ska gälla inom gemenskapen och en styrande befattningshavare.

Efter allmän utlysning anställs personer på grund av kunnighet i sak för att verkställa det som beslutats. En opartisk dömande funktion avgör bestämmelsers tillämpning. En kontrollerande funktion granskar att att det som beslutats blir förverkligat på korrekt sätt.

Var och en med ett uppdrag inom gemenskapen har personligt ansvar för hur det fullgörs. Varje medlem har tillgång till all information som rör gemenskapens angelägenheter, med endast minsta möjliga undantag för personlig integritet och gemenskapens inre och yttre säkerhet.

”I stället för att bara säga sig gilla demokrati och beklaga att den är hotad, borde varje medborgare fundera över hur den konkret kan stärkas.”
Per Andersson

Alla medlemmar ges utbildning för att fullt ut kunna delta i den demokratiska gemenskapen.

Annons

I allt detta finns i dag olika grad av brister – och möjligheter. Låt oss tillsammans göra Sverige till världens mest demokratiska land!

Per Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons