Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Nedgradering av Ronnebys miljöambitioner

Den 30e maj röstade flertalet av kommunfullmäktiges ledamöter för förslaget att Ronneby kommun ska avstå fortsatt certifiering för den skog man äger och brukar. Man säger sig kunna spara 300.000kr varje år på denna åtgärd.
Ronneby • Publicerad 24 juni 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ronneby kommun drar ner på sin miljöambition menar Centerpartiets HIllevi Andersson.
Ronneby kommun drar ner på sin miljöambition menar Centerpartiets HIllevi Andersson.Foto: Emma Gunler

Kommunen äger nästan 3000ha (ha = hektar = 100x100m) skog, ca 650ha av dessa är produktiv skogsmark som fram tills nu har varit certifierad enligt PEFC och FSC.

Denna certifiering innebär att man sköter skogen på ett hållbart sätt, följer alla lagar och att man till och med anstränger sig lite extra genom att följa det som dessa certifikat föreskriver.

Annons

I Sverige är de flesta skogsbrukande bönder och bolag anslutna till dessa certifieringsorgan, det innebär även att man får bättre betalt för det som skogen ger. De flesta av oss som köper trädgårdsmöbler av trä, köper de som är certifierade enligt FSC.

Vi är övertygade om att man är går åt fel håll, dessutom så kommer man att förlora pengar genom minskade intäkter, i stället för att spara pengar. Man hävdar från tjänstemannasidan att det är ”väldigt mycket administration” att vara certifierade, att man ”kan inte ta ut så mycket GROT som man önskar” men man säger också att man ”sköter skogen på ett ännu mer hållbart sätt än vad certifieringen kräver”. Vad är då meningen med att inte vara certifierad?

Certifieringen är ingen större kostnad, det vet varje skogsägare. Många skogsvaruföretag certifierar helt gratis om man väljer att leverera till dem.

Det är bedrövligt att Ronneby som tidigare profilerat sig inom miljöarbetet med bl.a. Cradle to Cradle nu väljer att gå åt ett helt annat håll gällande sin skogsskötsel. Tidigare fanns en klar strategisk inriktning.

Är det kanske så att man snarare väljer den enkla vägen att endast sälja ”energived”? Att man inte tar vara på timmer, utan man väljer att flisa allt och elda upp det i de egna värmeverken?

”!För oss är det inte ett hållbart sätt att ta till vara resurserna, vi hade valt att såga upp stocken till timmer som ger ett vackert svenskt parkettgolv som inte omvandlas till CO2 veckan efter det har blivit nermalt till flis.””
Hillevi Andersson, Centerpartiet Ronneby

För oss är det inte ett hållbart sätt att ta till vara resurserna, vi hade valt att såga upp stocken till timmer som ger ett vackert svenskt parkettgolv som inte omvandlas till CO2 veckan efter det har blivit nermalt till flis. Ett parkettgolv, som oftast håller minst 50 år, är en koldioxidsänka som gynnar vårt klimat.

Ingen skogsägare behöver betala för certifieringen, det är skogsbruksplanen som ligger till grund för certifieringen som kostar en del. Men att bedriva skogsbruk utan skogsbruksplan är som att köra bil utan körkort.

För Centerpartigruppen i Ronneby: Hillevi Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons