Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Var finns den gode herden?

I den på senare tid minst sagt turbulenta politiska arenan i Blekinge, där avslöjanden om missbruk och moraliska övertramp hos ledande politiska figurer verkar ha blivit allt vanligare, uppstår frågor om förtroende, ansvar och ledarskapets verkliga natur.
Turbulens • Publicerad 4 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild: Oslo Domkyrka och målning på när Johannes Döparen döpe Jesus.
Bild: Oslo Domkyrka och målning på när Johannes Döparen döpe Jesus.Foto: Jarl Fr. Erichsen

Skandalerna kring ett flertal moderata kommunpolitiker så som Tobias Ekblad, Magnus Sandgren, Emma Swahn Nilsson och Roger Fredriksson, för att nämna några, har avslöjat ett mönster som sträcker sig bortom individuella misstag till att bli en systematisk brist på etik som underminerar det allmänna förtroendet för våra politiska institutioner.

Dessa händelser belyser ett trängande behov av att återvända till vad det innebär att vara en god herde inom politiken.

Annons

I Bibelns berättelser om den gode herden finner vi en bild av ledarskap som är radikalt annorlunda än det vi ofta ser i dagens politiska landskap. Jesus beskriver sig själv som den gode herden som inte bara leder sina får, utan också offrar sitt liv för dem (Joh 10:11).

Denna bild av osjälviskt ledarskap, där ledaren agerar för flockens bästa snarare än för personlig vinning, står i stark kontrast till de själviska och destruktiva handlingarna hos vissa av våra nuvarande ledare.

Det är inte tillräckligt för våra folkvalda att enbart följa lagar; de förväntas också vara moraliska förebilder som både offentligt och privat påvisar god sedlighet. Skandaler som den kring Vattenborgen i Karlskrona, där offentliga medel användes för att fylla sina egna kistor, är ett av flertalet tydliga exempel på hur långt vissa av våra kommunpolitiker har avvikit från denna idealbild.

Dessa ledare beter sig mer som de ”tjuvar och rövare” som Bibeln varnar för, snarare än de herdar de borde vara.

Som medborgare och de facto arbetsgivare till våra politiker, har vi både rätten och skyldigheten att kräva transparens, ärlighet och ett etiskt beteende som stärker vår demokrati. Det är dags att ställa högre krav än bara laglydnad.

Vi behöver politiker som inte bara tjänar vårt förtroende, utan också förtjänar det genom genuin tjänst till det allmänna bästa.

Vi som väljare borde kanske börja reflektera över vad det verkligen innebär att vara folkvald.

Är de nuvarande ledarna de herdar som leder oss med vår bästa framtid i åtanke, eller är de opportunister som endast är intresserade av att berika sig själva och stärka sin egen position?

Vi ser att när ledare manipulerar systemet för egen vinning, riskerar hela samhällets struktur att falla samman. Varje politisk handling och beslut är avgörande för vår kollektiva välfärd, precis som varje del i en byggnadskonstruktion är nödvändig för dess stabilitet.

Den kommande valcykeln ger oss möjligheten att rensa ut och välja nytt. Vi som väljare har makten att definiera och efterfråga en hög etisk standard hos våra ledare. Det är dags att vi kräver mer än tomma löften och halvhjärtade reformer. Vi behöver ledare som kan visa vägen, inte bara med ord, utan genom sina handlingar.

Annons

Vi förtjänar alla att ledas av goda herdar – ledare som verkligen bryr sig om sina medborgare och som är villiga att tjäna utan att förvänta sig något tillbaka. Dessa ledare skulle då inte bara skydda oss från faror, utan också leda oss till gröna ängar av trygghet och välstånd.

”Vi behöver politiker som inte bara tjänar vårt förtroende, utan också förtjänar det genom genuin tjänst till det allmänna bästa.”
Jack Fuglsang

Som medborgare måste vi ständigt vara vakna och krävande, vi måste slå vakt om vår grind för att förhindra att dessa rövare kommer som vargar om natten, som river vårt förtroende och skadar vårt samhälle.

Det är allas vår skyldighet att säkerställa att de som väljs för att representera oss också representerar de värderingar och principer som stärker vår gemenskap, vår demokrati och vårt land.

Det är dags att välja om vi vill ha herdar eller ”tjuvar och rövare” som ledare för vår flock.

Jack Fuglsang - teologistudent på Göteborgs universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons