Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vuxenvärlden hänger inte med

Sommaren är här. Midsommarfirandet närmar sig, och sommarlovet börjar runt om i Sverige. Det är en period där många unga dricker alkohol, ibland över sin egen förmåga.
Alkohol • Publicerad 19 juni 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På väg att bli sunkigt.
På väg att bli sunkigt.Foto: Pontus Lundahl/TT

Men IQs nya rapport, Rus & unga, visar att långt ifrån alla unga dricker alkohol. Framför allt så dricker de klart mindre än tidigare generationer, och de har en mindre hetsig inställning.

I dag tycker unga att det snarare är sunkigt att dricka, vilket var femte i vår undersökning svarar, jämfört med bara knappt var tionde som tycker att det är coolt.

”I dag tycker unga att det snarare är sunkigt att dricka, vilket var femte i vår undersökning svarar, jämfört med bara knappt var tionde som tycker att det är coolt.”
Mojtaba Ghodsi, IQ
Annons

Jämfört med tidigare generationer tycker dagens unga i mycket större utsträckning att de kan ha lika roligt utan alkohol, 7 av 10 nu jämfört med varannan år 2009.

Vi ser att 3 av 4, 15–30-åringar, kan tänka sig att helt eller delvis avstå alkohol. Det är en kraftig ökning jämfört med för 15 år sedan, då bara varannan var beredd att ge upp alkoholen. Rapporten visar även att 6 av 10 unga, 15–30 år, anser att de har en nykter livsstil, men utan att för den skull helt avstå alkohol.

Inte sällan får vi på IQ frågan från vuxna om det inte är så att ungdomar har blivit tråkiga, att det är anledningen till att de inte dricker eller inte håller festande lika högt. Den typen av kommentarer handlar egentligen bara om en vuxenvärld som projicerar sina egna föreställningar om vad som är roligt på unga, medan unga kanske snarare bara har en annan uppfattning om vad som är kul.

Det är inte heller helt ovanligt att föräldrar bjuder sina barn på alkohol för att avdramatisera alkohol. Andra gånger bjuder man på alkohol i ”träningssyfte”. Men det befäster bara normen att det ska drickas alkohol, och motarbetar skiftet vi ser bland unga när det kommer till synen på alkohol.

Det förekommer givetvis fortfarande grupptryck bland unga. Föreställningar om att ”alla andra” dricker i någon utsträckning lever kvar. Det visar sig tydligt i synen på vilka drivkrafterna är till att dricka när unga svarar för egen del, jämfört hur de tror att det ser ut för unga generellt.

Själv uppger var tionde ung, 15–30 år, att de dricker för att kompisarna gör det, men sex av tio tror att det är en drivkraft för andra unga att dricka. Endast två procent svarar att de dricker för att andra förväntar sig det av dem, men drygt varannan tror att det är en stark drivkraft till andras drickande.

Allt är så klart inte frid och fröjd. Alkoholdebut görs fortfarande alldeles för tidigt och de som dricker mest är unga i 20-årsåldern. De vet inte heller om att de faktiskt tillhör en generation som är nyktrare än tidigare.

Därför har vi en viktig roll att spela för att sprida kunskapen om denna historiska unga generation för att bryta det majoritetsmissförstånd som finns. Då minskar också pressen på att dricka.

Som vuxen kan du bidra. Vill du vara ”down with the kids” nu på studentmottagningar, midsommarfirande och sommarfester, så sluta alkoholtjata och ifrågasätt hur andra dricker. Låt alla göra sina egna medvetna val.

Mojtaba Ghodsi, vd för IQ

Annons
Annons
Annons
Annons