Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Recension: Drömmen om USA - i teori och praktik

I sin nya bok tar den skicklige DN-journalisten och författaren Martin Gelin avsked av sina 23 år av USA och sitt älskade Brooklyn i New York. I boken ”I morgon är jag långt härifrån. Ett avskedsbrev till USA” (Natur & kultur).
USA • 21 september 2024 06:03
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Journalisten och författaren Martin Gelin.
Journalisten och författaren Martin Gelin.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Genom flera tidigare utmärkta böcker (bäst hans ”Den vita stormen”, 2022) och mängder av reportage i Dagens nyheter förklarar Martin Gelin varför det är så lätt att bli förälskad i människorna i USA men samtidigt så svårt att i längden leva där I långa loppet.

Särskilt om man, som Martin, efter 23 år i New York, amerikansk hustru och en liten son nu inte längre kan bo kvar där. Detta efter ett gemensamt familjebeslut nu lämnat sitt älskade charmiga Brooklyn i New York och I stället valt att bo i Paris.

Annons

Först när Martin och hans fru får en son, nu två år, känner båda föräldrarna att bristerna I det amerikanska samhället med dess obefintliga offentliga välfärdssystem.

En förlossningsvård som kostar en halv miljon, som bara den kan ruinera många amerikaner utan en av en bra arbetsgivare täckande sjukvårdsförsäkring. Något som många amerikaner inte har, men Gelins fru med ett bra betalt jobb hade.

Men till detta så tillkommer så brist lagstadgad föräldraförsäkring, ingen som helst pappaledighet, ingen offentligt finansierad barnomsorg , förskola och barntillsynen för föräldrar som båda vill yrkesarbeta är ett enda hopkok av svindyra privata, kvalitativt usla lösningar.

Och som ändå oftast ”äter upp” i stort sett hela, ena förälderns nettoinkomst.

När Martin Gelin undersöker den lokala ”barnomsorgsmarknaden” så visar det sig att man får räkna med att det kostar en halv miljon sv kr om året. Men genom kontakter och en hel del ren tur lyckas han familj hitta god barnomsorgsplats för sin ettåriga son för 2 000 dollar (ca 22 000 sv kr) I månaden.

USA är, som Gelin skriver, bäst i världen på självhjälpsböcker för föräldrar men ”sämst på att faktiskt hjälpa föräldrar”. USA är det enda OECD-landet utan garanterad, betald föräldraledighet - ” inte en vecka, inte en dag”. ”Vissa mammor tvingas tillbaka till jobbet tre, fyra dagar efter födseln”. Och barnomsorgen är ”dyrast i världen”.

Inte ens statushungriga , välbärgade rikisar har så mycket kan köpa sig fria från alla problem som alla brister som finns i den nära nog obefintliga välfärden i USA. Trots i europeiska ögon rekordhöga löner.

Men här måste allt i livspusslet lösas individuellt i den privata, rekorddyra och ända oftast mycket torftiga ”serviceindustrin”.

I många delstater i USA kostar dessa plottrigt, privata barnomsorgslösningar redan mer än collegeutbildningar för tonåringarna.

Så inte undra på att bred studie av 22 rika länder visar att i de flesta länder blir föräldrar lyckligare när de får barn men i USA blir de olyckliga. Mycket beror just på att de stora ekonomiska kostnaderna för föräldraskapet i USA.

”Så inte undra på att bred studie av 22 rika länder visar att i de flesta länder blir föräldrar lyckligare när de får barn men i USA blir de olyckliga. Mycket beror just på att de stora ekonomiska kostnaderna för föräldraskapet i USA.”
Robert Björkenwall
Annons

Ett annat nyligen rapporterad nyhet var när det berättades att en av två amerikaner inte ens har 5 000 dollar i reserv för oförutsedda utgifter. Än mindre betala för en dyr operation eller collegeplats för sin son eller dotter.

Så inte undra på att journalisten Martin Gelin och hans amerikanska fru och son nu har flyttat till Paris. Trots att de inte är trötta på New York.

Däremot allt mera trött och pessimistiska dyster att USA inte förändras. I stället ”bär det utför”. Inte heller en demokratisk kollaps är ”längre ett hypotetiskt scenario”, som Gelin skriver i sin.

Detta och annat som den utmärkta journalisten Martin Gelin väl belyser i läsvärda nya bok är ju inte så väl kända bland många perspektivlösa USA-beundrare. Men om just de verkligen kommer att läsa Gelins nu 23-åriga avsked till sitt älskade New York och USA är jag mera osäker på.

Låt oss dock hoppas Kamala Harris och den folkligt Tim Waltz och inte den ständigt bekräftelsetörstande skrävlaren Trump vinner presidentvalet i november. Det skulle både USA och världen må lite bättre av.

Men hur som helst kommer det att bli spännande att följa Gelins goda journalistik och vidare författarskap i hans och familjens nya hemland Frankrike och Paris.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare, följer amerikansk politik sedan många år

Robert Björkenwall
Annons
Annons
Annons
Annons