Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Per Nilsson: Ledarkrönika: Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd

Hjärtans Fröjd är det poetiska namnet på kryddväxten citronmeliss, vars blad doftar så friskt och gott om vi gnuggar dem mellan tummen och pekfingret.
Per Nilsson
Skrivsommar • Publicerad tisdag 16:00
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Linda Jones, mottagare av Hjärtans Fröjd-priset som delas ut av Region Blekinge.
Linda Jones, mottagare av Hjärtans Fröjd-priset som delas ut av Region Blekinge.Foto: Maria Fäldt

Hjärtans Fröjd är också titeln på en ungdomsroman jag skrivit. När Region Blekinge 2020 instiftade Hjärtans Fröjd-priset, att delas ut till årets bästa svenska ungdomsroman blev jag mycket glad och stolt som en tupp.

I maj fick jag föra samtal med årets vinnare Linda Jones och förra årets, Nora Khalil, vid prisutdelningen på Jämshögs folkhögskola. Lindas bok ”De tar allt ifrån oss” utspelar sig i ett litet samhälle i Norrbottens inland, och Noras bok ”Yani” i Stockholmsförorten Alby.

Annons

Bägge böckerna har en huvudperson som är femton år och går i nian. Och märkligt nog finns det slående likheter mellan den värld de växer upp i. Både i Norrlandssamhället och Stockholmsförorten finns tät gemenskap och stolthet och glädje, men också förtryckande oskrivna regler, tystnadskulturer och hedersnormer.

Och på bägge platserna finns ett förakt och en stark misstro mot Makten, som även om den känns avlägsen hela tiden påverkar vardagslivet, både långt uppe i norr och i förorten bara några hållplatser bort från Riksdagshuset. Och bägge böckerna handlar om unga människor och deras drömmar, deras tankar om framtiden, om vänskap och kärlek.

”Hurra för berättelserna, hurra för läsandet, hurra för skrivandet! Hurra för alla kloka och modiga ungdomar. Och hurra för Region Blekinge som delar ut Hjärtans Fröjd-pris och anordnar Skrivsommar!”
Per Nilsson

Jag och min fru var femton år under slutet av 60-talet i Malmö, och våra barn var tonåringar här i Sölvesborg under 90-talet. Andra världar, andra tider och andra drömmar. Somligt av det jag läser om ungdomslivet i glesbygden eller i förorten känner jag igen, men somligt är främmande för mig.

Märkligt ändå att det finns så många likheter mellan de där två världarna. Märkligt också vad mycket vi kan lära oss av att läsa berättelser, vad mycket vi kan förstå. En förståelse så mycket djupare och sannare än den de polemiska debattinläggen eller de braskande rubrikerna kan ge.

Nu har jag dessutom tillbringat en vecka på Växtverket i Olofström tillsammans med fjorton Blekingeungdomar som valt skrivande som sommarjobb inom projektet Skrivsommar.

Så många unika texter jag sett och hört, så många frimodiga unga jag mött, spännande tankar jag fått ta del av.

Hurra för berättelserna, hurra för läsandet, hurra för skrivandet! Hurra för alla kloka och modiga ungdomar. Och hurra för Region Blekinge som delar ut Hjärtans Fröjd-pris och anordnar Skrivsommar!

Annons
Annons
Annons
Annons