Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige är inte fattigt, Sverige är orättvist

Vi träffar Lisa Nåbo, ordförande i SSU, när hon besöker Blekinge och bland annat haft några skoldebatter om EU och klimat, kriminalitet, migration och liknande.
SSU • Publicerad 16 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Lisa Nåbo, ordförande i SSU intervjuas av Sydöstrans Stig-Björn Ljunggren
Lisa Nåbo, ordförande i SSU intervjuas av Sydöstrans Stig-Björn LjunggrenFoto: Stig-Björn Ljunggren

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– Vanligast är ”varför ska vi lita på politiker ...?”

Annons

Och vad svarar du?

– Jag brukar prata om ideologi. Resultatet i enskilda frågor kan förändras efter förhandlingar, men ideologin bär man med sig. Man bör välja parti efter ideologi och människosyn, inte bara utifrån enskilda sakfrågor. Sedan brukar jag säga att du kan få mitt telefonnummer, så kan du följa upp om jag håller det jag lovat.

Varför kommer den frågan så ofta nuförtiden, eller har det alltid varit så?

– Jag förstår varför den unga generationen inte litar på politiken. Det som hände på 90-och 00-talet var att rättigheter plockas ifrån oss, och vi kan inte längre ta för givet att vi kommer att få det bättre, tvärtom. Vi har ärvt en trasig planet, ett splittrat samhälle och det är politikerna som skapat detta. Så varför ska man lita på dem?

Vad ser de för alternativ?

– Jag träffar sällan unga som har framtidstro. De vanligaste samtalsämnena handlar om man vågar skaffa barn, om man vågar lita på vården, och om arbete, bostad och klimathotet. Det är farligt när inte ens det basala kan tas för givet. Det är inte konstigt att människor blir mer individualistiska. 20 procent av unga killar ifrågasätter demokratin, och röstdeltagandet är lägre bland de med utlandsfödda föräldrar. Om det enda som sker i politiken är skattesänkning för de rika, vad går då att säga som är hoppfullt?

Men finns det ett politiskt intresse ändå?

– Ja, det hoppfulla är att många bryr sig. Men färre är engagerade i partier, utan går istället på demonstrationer och engagerar sig på sin skola. Jag själv är politiskt aktiv av ren självbevarelsedrift. Det måste finnas dem som gör det som behövs och då behöver man själv göra det jobbet. Men det är dystert. Vi ska inte nonchalera oron som unga har. Många unga har det tufft, och vi får höra att det är vårt fel.

Hur förklarar du skolvalen? Det gick väldigt dåligt för exempelvis Socialdemokraterna, men också Miljöpartiet och Vänsterpartiet?

– Det är ett självklart resultat av att samhället backat tillbaka. Om man inte litar på samhället, utan känner att det enda som fungerar är att satsa på aktiebolaget, på ”Jag själv”, så röstar man på partier som möjliggör för egoismen. Om de enda som får uttalade satsningar är de rika, då fattar de unga detta och röstar på de som lovar att de ska göra dem rika. Trots att det är få som kommer att bli miljardärer.

Annons

Senaste tiden har Palestina-frågan ofta kommit upp. Och oavsett vad du svarar så blir det fel?

– Debattens inriktning har ändrats på senaste tiden. Nu kommer allt mer rapporter och uppgifter som visar vad som händer i Palestina. Det civila lidandet är oerhört och för många har det blivit tydligt att det krig som Israels regering bedriver måste stoppas. Omvärlden måste agera.

Får du inga frågor om Mellon och om Israel inte borde ha bojkottats?

– Det är sällan frågan om just Eurovisionen har kommit upp, men engagemanget i Palestinafrågan är stort. Generellt sett tycker unga att det är makabert att vi inte pratar och gör lika mycket om detta krig som vi gör om andra konflikter. De står inte emot varandra, men det är viktigt att lyfta även Palestina. Den humanitära tragedin i Gaza möts av relativ tystnad i den vuxna världen. Och jag förstår att unga blir besvikna när de med makt struntar i folkrätten, det blir jag också.

Vad anser du om att svenska värnpliktiga ska kunna skickas utomlands?

– Vi förväntas åka och kriga för vårt land och därmed vara beredda att offra allt, men det anses för mycket begärt att de rika ska betala lite mer skatt och finansiera vår utrustning! Vi i SSU har varit för en återaktivering av värnplikten, vi måste ha ett folkligt förankrat försvar. Därför måste vi ta ställning till vad som förväntas av värnpliktiga. Om vi förväntas att med vapen i hand försvara även andra länder, då är det något helt annat. Unga förväntas ställa upp - men då måste de veta på vad så att de kan ställa motkrav.

Annars, vad är SSU:s viktigaste frågor?

– Vi talar om orättvisorna, och att vi ska vara en kraft för rättvisa. Idag har vi ett orättvist system där den som föds till fattig kommer med stor sannolikhet fortsätta vara det resten av livet. Ojämlikheten kommer från födseln. De materiella orättvisorna är fast cementerade i vårt samhälle. Vi har en rik elit där majoriteten av rikedomen kommer direkt från, eller möjliggjord av föräldrarna.. Det är jävligt orättvist att vi fortfarande har ett klassamhälle som fortsätter att gå i arv. Det är här som politikens prioriteringar ska ligga.

Vad ska man göra åt det här?

– Vi måste ta tillbaka kontrollen till politiken, från marknaden och den rika eliten. Vi har avreglerat och privatiserat det offentliga. Återinför progressiv kapitalbeskattning. Ta bort lyxavdrag för att kunna renovera kök. Det som hamnat i baksätet när man sänkt skatterna är välfärden. Korta köerna i cancervården. Ge unga en ärlig chans att klara skolan och kunna göra rätt för sig. Jag brukar säga att Sverige är inte fattigt, utan orättvist.

”Ge unga en ärlig chans att klara skolan och kunna göra rätt för sig. Jag brukar säga att Sverige är inte fattigt, utan orättvist.”
Lisa Nåbo, SSU:s ordförande
Annons

Vad är SSU:s uppgift i allt det här?

– Vår viktigaste uppgift är att sänka trösklarna in till politiken. Föreningslivet och civilsamhället spelar en viktig roll för sammanhållningen, och så att unga har någonstans att kanalisera sitt engagemang. 66 procent av unga tror att samhället är på väg åt fel håll. SSU ger unga människor ett sammanhang och en plats där man kan förverkliga sin potential. Regeringens attack på arbetarrörelsen är därför obegriplig. SSU riskerar att inte längre kunna vara samma fristad för unga vuxna.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons