Dödlig krydda är dyrare än guld
OLOFSTRÖM
Förklaringen till det skyhöga priset ligger i saffranets härkomst. Kryddan kommer från de tre röd-gula pistellmärkena på den lilla saffranskrokusen (Crocus Sativus), som skördas för hand under hösten då den lilafärgade blomman öppnar sig för en kort blomning.
För att få ihop ett enda kilo krävs mellan 70 000 och 120 000 blommor. Spanien är det land som står för den största exporten med närmare 30 ton per år.
Saffran är en av våra äldsta kryddor. Den omnämns till exempel i Gamla Testamentet och i Homeros Iliaden.
Höjer sexlusten
Ända långt in på 1700-talet var saffran främst en medicinalväxt. Den ansågs till exempel kunna bota kramper, sätta fart på menstruationer och framkalla aborter, lindra magbesvär och höja sexlusten.
– Den stora ruschen börjar någon vecka innan advent och håller i sig fyra veckor. Förr sålde vi sällan någon saffran under övriga året, men efter Tinas matlagningsprogram så kan man se en viss ökning, säger Inga Sonesson, på ICA-träffen i Jämshög som tillhör veteranerna i branschen.
Inför julen säljs drygt 400 påsar med ett halvt gram i varje.
– Så länge jag minns har vi alltid förvarat saffranspåsarna i kassorna.
Hon fortsätter:
– Det går av förståeliga skäl inte att ha de ute i affären eftersom de är så stöldbegärliga. De skulle försvinna med en gång.
I Sverige förknippas kryddan mestadels i samband med fikabröd, men allt fler upptäcker dess förträfflighet i maträtter.
I Frankrike används den ofta tillsammans med vitlök i olika fisk och risrätter.
Smaksätta snaps
I Spanien är den given i nationalrätten paella. Kryddan används även för att smaksätta snaps. Gotlänningarnas saffranspannkaka skall inte förglömmas.
Kryddan är också giftig i större mängd. 10 gram räcker för att ta dö på en vuxen.
jörgen klinthage