Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Upp till bevis, Karlskronapolitiker!

Förra veckan tog kommunfullmäktige i Karlskrona ett beslut att slopa den vegetariska dagen i skolorna. Forskningen är enig om att vi befinner oss i en klimatkris skapad av människor.
Karlskrona • Publicerad 2 maj 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att slopa den vegetariska dagen i skolorna är helt fel väg att gå, menar dagens insändare.
Att slopa den vegetariska dagen i skolorna är helt fel väg att gå, menar dagens insändare.Foto: Mats Holmertz

En snabb omställning till en växtbaserad kost är den viktigaste förändringen vi kan göra för att ha en chans att nå klimatmålen. Det här har många kommuner förstått, men tydligen inte den politiska ledningen i Karlskrona.

Nyligen delgavs resultatet av Djurens Rätts undersökning “Djurvänlig kommun”. Med undersökningen vill man göra skillnad för djuren men även hjälpa kommuner att uppfylla klimatmålen. Många av frågorna handlar om andelen växtbaserad mat i skolorna. 71% av Sveriges kommuner svarade på frågorna, tyvärr var inte Karlskrona en av dem. Av de kommuner som svarat hade 67% minskat mängden kött som serveras. Intressant här är att 37% av kommunerna hade ökat antalet vegetariska dagar i veckan.

Annons

Att ta bort den vegetariska dagen i veckan kommer, förutom ett ökat klimatavtryck, att kosta kommunen 4,1 miljoner extra varje år. Om en del av de pengarna istället satsades på att utbilda kommunens kockar i vegetarisk matlagning så skulle skolmaten få ett oerhört lyft. Tillsammans med Karlskronas nya kostchef och hennes kunskaper kring matens miljöpåverkan kunde Karlskrona istället bli en förebild för andra kommuner. Genom att ge eleverna mer inflytande över skolmåltiderna, så som redan påbörjats på vissa skolor i kommunen, kan eleverna göras medvetna om hur deras matval påverkar klimatet.

”Är vi inte skyldiga att skapa en hållbar framtid för våra barn och ungdomar?”
Ami Niglöv

Som Tullängsgymnasiet i Örebro så fint uttrycker det “Att genom dialog och med den mat vi serverar som verktyg, inspirera våra ungdomar i skolan att vilja äta klimatsmart för vår planet, dess djur och kommande generationers skull”.

I Karlskrona kommuns hållbarhetsprogram illustreras hur den ekologiska hållbarheten utgör grunden för arbetet med Agenda 2030. FN:s klimatpanel och andra stora miljöorganisationer är tydliga med att vi måste äta betydligt mindre kött och mejeriprodukter och istället mer baljväxter, grönsaker och frukt. Är vi inte skyldiga att skapa en hållbar framtid för våra barn och ungdomar? Nu är det upp till bevis för Karlskronas politiker att hållbarhetsprogrammet inte bara är tomma ord.

Ami Niglöv

Annons
Annons
Annons
Annons