Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

WEBB-TV: Nu rivs landmärket i Karlskrona

I dag vid 9.30-tiden satte den tre ton tunga betongsaxen tänderna i brandstationens gamla slangtorn – ett landmärke sedan 60-talet försvinner därmed från Karlskrona-silhuetten.
Karlskrona • Publicerad 9 januari 2019

Här saknas innehåll

Rivningen med den 65 ton tunga grävaren, specialutrustad med en betongsax som väger tre ton, började under onsdagsmorgonen.

Det gamla slangtornet, som stod klart 1966, är 31,5 meter högt – så nu väntar ett digert jobb för Kalle Bertilsson, arbetsledare hos utföraren Areco, som sitter bakom spakarna i den jättelika maskinen som ska tugga sig igenom det höga tornets betongkonstruktionen bit för bit.

Annons

– Allt kan hända, ingen har ju försökt riva det här tornet innan oss, säger Kalle Bertilsson.

– Det gäller att identifiera dess svaga punkter, sedan tar man våning för våning, berättar han.

Arbetsledarna Kalle Bertilsson (tv) och Andrew Ciontos hos företaget Areco som har fått totaluppdraget att riva den gamla brandstationen i Karlskrona.
Arbetsledarna Kalle Bertilsson (tv) och Andrew Ciontos hos företaget Areco som har fått totaluppdraget att riva den gamla brandstationen i Karlskrona.Foto: Thomas Törnqvist

Hade det inte varit lättare att bara spränga tornet?

– Jo, det hade varit både billigare och gått snabbare. Men betongdamm klassas som miljöfarligt så man måste göras det på det här sättet. Det går inte att hantera allt damm annars, säger Areco-kollegan och arbetsledaren Andrew Ciontos.

Rivningen av tornet kommer att ta mellan två-tre dagar. "Nedknackningen” av hela brandstationsområdet började i mitten av oktober – och väntas vara klart någon gång kring mars/april.

– Vi gör ett hål i ena sidan på fem meter för att se hur tornet beter sig och reagerar. Sedan tar man mellanväggarna efter hand och river runt de bärande sektionerna, säger Andrew Ciontos.

Under onsdagsmorgonen var de ansvariga för rivningen mest oroliga för eventuella kastvindar – men vid 9.30 var det grönt ljus vad gäller vindstyrkan.

– Det är känsligt, speciellt om det blåser kastvindar från sidan, då kan grävskopan välta om maskinen börjar ”vandra”. Det är mycket tyngd i rörelse så man måste hitta balansen för det blåser en del däruppe, förklarar Andrew Ciontos.

Rivningsarbetet av det drygt 31 meter höga tornet började under onsdagsmorgonen.
Rivningsarbetet av det drygt 31 meter höga tornet började under onsdagsmorgonen.Foto: Thomas Törnqvist

Rivningsarbetet som började i höstas har dragit ut en del på tiden – förklaringen är att man hittat mer miljöfarliga ämnen än man trodde från början.

– Det har varit mer sanering, vi har hittat både blåbetong, PCB, och asbest och det är viktigt att sortera det rätt och inte blanda materialen. Sedan ska all grundbetong bort också så vi har nog minst två månader kvar, om inte tre, gissar Andrew Ciontos.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons