Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Satsa på Ronnebys närings- och kulturliv

Vi har sedan en tid tillbaka kunnat läsa i lokaltidningarna om kulturens förfall i Ronneby kommun. Olika företrädare för kulturlivet och oppositionen har inte direkt sparat på krutet.
Ronneby • Publicerad 29 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marianne Lundkvist (L) skriver tillsammans med flera företrädare för Samling för Ronneby om vikten av att satsa på kulturen.
Marianne Lundkvist (L) skriver tillsammans med flera företrädare för Samling för Ronneby om vikten av att satsa på kulturen.Foto: Sofia Björkesjö

Det har talats om omöjliga bidragsregler, om oförstående tjänstemän och om ett närmast kulturfientligt styre. Även om det naturligtvis alltid finns anledning till självrannsakan så är detta en bild som vi som politiker i Samling för Ronneby inte delar.

Låt oss börja med att fastslå att kulturen har en betydande roll i vårt samhälle oavsett vilken kommun vi bor i. Kulturen berikar såväl människor som samhällen och ger barn, ungdomar och vuxna möjligheten att njuta av konserter, teater, konst m m.

Annons

I Ronneby kan vi vara stolta över att alltid ha haft ett mycket starkt kulturliv med många aktiva kulturföreningar. Detta vill vi förstås fortsätta värna om.

Men samtidigt kan vi inte blunda för att kommunens resurser inte är oändliga. I tuffa ekonomiska tider hamnar därför alla kommunens verksamheter under lupp. Ronneby kommun ser regelbundet över all verksamhet och i år har samtliga förvaltningar dessutom fått tuffa besparingskrav, speciellt de förvaltningar där en stor del av verksamheten inte är lagstadgad.

Det betyder att många av de verksamheter som en kommun bedriver och som är både önskvärda och viktiga, faktiskt är frivilliga att beslutas av politikerna i respektive kommun. Detta kan man förstås tycka vad man vill om, men så säger lagen.

Att vara politiker handlar om att kunna prioritera. Det måste ständigt göras en avvägning av var vi bäst lägger resurserna för att kunna ge våra kommuninvånare maximalt med god service, bra skola, vård och omsorg. Än så länge har vi dock inte behövt prioritera ned budgeten för kulturen i Ronneby.

I en jämförelse mellan länets kommuner lägger Ronneby 1,8% av sin driftsbudget - eller 1303kr/invånare - på stöd till studieorganisationer, allmän kulturverksamhet, bibliotek och kultur- och musikskola.

Detta är lika mycket som Karlshamn och mer än både Karlskrona och Sölvesborg. Olofström ligger i topp med 2,2%. Vad gäller verksamhetsstöd till kulturföreningar finns totalt 1 460.000kr i budgeten. Under 2022 beviljades bidrag till 22 olika föreningar om totalt 920.000kr. I år beviljades något fler, 24 föreningar, bidrag om totalt 882.500kr.

De uppgifter som cirkulerar om att vi minskar på kulturbudgeten stämmer således inte. Däremot stämmer det att implementeringen av det regelverk för föreningsstöd som antogs 2021 har visat sig ha vissa brister. Därför sker nu en översyn av dessa bidragsregler för att få dem att bli mer konsekventa och rättvisa.

I Samling för Ronnebys förslag till budget för 2024 - 2025 som läggs fram i kommunfullmäktige 30 november, har vi lagt ett uppdrag till kommundirektören att ta fram ett förslag på hur och var kulturfrågorna ska organiseras inom förvaltningen.

Vårt förslag är att man lägger ansvaret under en nyinrättad tjänst som kultur- och bibliotekschef på kommunledningsförvaltningen. Då hamnar kulturfrågorna tillsammans med turism- och näringslivsfrågorna direkt under kommunstyrelsen, en placering där vi tycker de hör hemma.

”I Ronneby kan vi vara stolta över att alltid ha haft ett mycket starkt kulturliv med många aktiva kulturföreningar. Detta vill vi förstås fortsätta värna om.”
Jesper Rehn, Marianne Lundkvist, Anna Ekberg och Robin Jonasson, Samling för Ronneby

Det är vår övertygelse att om Ronneby ska kunna växa och utvecklas framöver och inte minst kunna attrahera arbetskraft inför den stora kompetensutmaning som Blekinge står inför, behövs inte bara bra skolor, en god vård och omsorg samt en vacker skärgård och unika kulturmiljöer. Vi behöver även ett livskraftigt och attraktivt närings- och kulturliv.

Annons

Jesper Rehn (L), ordförande i kulturutskottet, 1:e vice ordförande Teknik, fritid och kulturnämnden

Marianne Lundkvist, (L), ersättare i kommunstyrelsen, ledamot av kommunfullmäktige

Anna Ekberg (KD), ledamot av kommunstyrelsen, ledamot av kommunfullmäktige och ersättare i Teknik, fritid och kulturnämnden

Robin Jonasson (KD), ledamot av kommunfullmäktige, ledamot av Teknik, fritid och kulturnämnden

Samling för Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons