Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Regeringen kan göra mer för snuset

I Blekinge röker 7 procent av invånarna - en minskning från 13 procent under senaste 10 åren (källa: FHM).
Publicerad 23 mars 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inte farligast.
Inte farligast.Foto: Paul Wennerholm/TT

En viktig orsak till minskad rökning är tobaksfria nikotinprodukter. Men varannan ung rökare tror att tobaksfritt snus är lika eller mer skadligt än cigaretter. Det är en okunskap som kan leda till livshotande konsekvenser.

Samtidigt uppger 52 procent av Sveriges unga rökare (18-34 år) att deras villighet att byta cigaretter mot alternativa nikotinprodukter skulle kunna påverkas, om de fick tydlig information om produkternas lägre skadlighet. Sett till alla åldersgrupper skulle var tredje rökares villighet kunna påverkas till att byta till en säkrare nikotinprodukt. Det uppger rökare i en färsk undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Snusbolaget.

Annons

Statistiken sätter fingret på problemet och komplexiteten kring tobaks- och nikotinprodukter. Det går inte att dra alla produkter över en kam. Olika tobaks- och nikotinprodukter måste bedömas utifrån deras respektive skadeverkning.

Rökare löper ungefär 25 gånger större risk att dö av lungcancer. Varje år dör cirka 12 000 svenskar i sjukdomar relaterade till rökning. Men det är röken människor dör av, inte själva nikotinet.

På tio år har andelen som röker dagligen nästan halverats. En viktig orsak till detta är övergången till snus och nikotinportioner. För många har det varit en väg bort från rökningen. Om över hälften av unga rökare inte känner till skillnaden i skadeverkningar riskerar det att bromsa nedgången av rökning.

Fokus i debatten har förskjutits, från rökning till nikotin. Statligt finansierade organisationer som Non Smoking Generation och Tobaksfakta fokuserar numera på att bekämpa säkrare nikotinalternativ.

Glädjande har regeringen beslutat att ett antal myndigheter utöver att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar, också ska beskriva dessa i relation till varandra.

Nästa steg är att regeringen tar fram ett övergripande mål för tobaksområdet som tar hänsyn till varierande skadeverkningar. Att minska all nikotinkonsumtion kan inte vara viktigare än att få ner antalet rökare. I samband med detta bör regeringen se över regleringsbrevet till Folkhälsomyndigheten – organisationer som förenklar, sprider felaktiga föreställningar och inte kan arbeta efter ett nytt övergripande mål bör inte få statliga miljonbidrag.

”Men varannan ung rökare tror att tobaksfritt snus är lika eller mer skadligt än cigaretter. Det är en okunskap som kan leda till livshotande konsekvenser.”
Markus Lindblad, Snusbolaget

Tydligare information skulle underlätta för rökare att hitta en väg bort från rökningen. Det arbetet måste myndigheter med stöd i vetenskap ta större ansvar för. Vi måste acceptera att olika produkter har olika skadeverkningar, motverka att unga fortsätter med sin rökning och hindra kommande generationer från att börja röka på grund av okunskap.

Markus Lindblad, Kommunikationschef Snusbolaget

Annons
Annons
Annons
Annons