Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: Vegansk mat ger lägre klimatavtryck

Replik Sverigedemokraten Christopher Larssons insändare i Sydöstran 8 maj:
Karlskrona • Publicerad 26 maj 2023 • Uppdaterad 6 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ami Niglöv vill att Karlskrona ska gå i spetsen för växtbaserad matlagning och därmed klimatanpassningen.
Ami Niglöv vill att Karlskrona ska gå i spetsen för växtbaserad matlagning och därmed klimatanpassningen.Foto: Privat

Vi har sett argumentet förr; Karlskrona är en liten del av Sverige, Sverige är en liten del av Europa, Europa är en liten del av världen. Med det här resonemanget kan väldigt många avsäga sig ansvar. Istället måste vi alla steppa upp om vi ska lyckas hejda klimatkrisen.

Att sätta sig över den samlade forskningens tydliga budskap är oerhört olyckligt för kommande generationer. Men hur som helst lever vi i Sverige idag som om vi hade över fyra jordklot och årets resurser är för länge sedan slut. Varje liten förändring har betydelse och Sverige kan vara en förebild för andra länder.

Annons

Om du tror att veganer ersätter kött med mandlar och avokado så har du mycket att lära. Baljväxter, som är en viktig del i en växtbaserad kost, är idag lätta att hitta svenskodlade. I de fall de odlas i Europa fraktas de heller aldrig med flyg. Det gör för den delen inte mandlar heller och endast i undantagsfall avokados. Transporterna är en mycket liten del av matens totala miljöpåverkan. Kött kräver alltid mer resurser av såväl mark som vatten, även när det kommer från “grannens gård”.

Den svenska köttindustrin, exempelvis kycklingindustrin, importerar stora mängder soja. En jämförelse med svenska baljväxter ger en klar fördel till de senare. Forskningen är enig om att vegansk mat i genomsnitt ger avsevärt lägst klimatavtryck.

Jag håller med om att det är viktigt med god och näringsrik skolmat, för att eleverna ska orka med skoldagen. Det är också viktigt att de får skolmat som främjar deras framtida hälsa och som bevarar planeten åt dem. Problemet är att du sätter vegetarisk mat i ett fack som du har bestämt dig för att inte gilla. Klassisk husmanskost kan lagas på växtbaserat vis med samma näringsvärde och goda smak, men utan de negativa effekter som animaliska produkter har på klimatet och hälsan.

Det är här en del av de fyra miljonerna kan användas. Utbilda skolkökspersonalen i modern växtbaserad matlagning och låt Karlskrona kommun bli en föregångskommun istället för en eftersläntrare. Låt valfriheten ske inom hållbara gränser!

Ami Niglöv

Annons
Annons
Annons
Annons