Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vackra ord räddar inga kontanter

I en replik på vår artikel om lagstiftning för handeln argumenterar Bankomats vd Nina Wenning för att det bara ska gälla vissa slags butiker och att staten bör ersätta handeln för kostnaderna.
Kontanter • Publicerad 25 juni 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret och tidigare rikspolischef
Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret och tidigare rikspolischef

Tyvärr kommer det inte räcka med vackra ord om kontanterna fortsatt ska kunna fungera som betalmedel.

Från Kontantupproret förstår vi naturligtvis att kontanter medför en viss kostnad. Det gör å andra sidan digitala betalningar också och ingen ska inbilla sig att de kostnaderna minskar om de två dominerande kortföretagen får monopol på betalningar.

Annons

Problemet med Bankomats förslag är att det inte alls räddar kontanterna.

”Problemet med Bankomats förslag är att det inte alls räddar kontanterna.”
Björn Eriksson, Kontantupproret

Livsmedelsbutiker och apotek tar redan idag emot kontanter. Det stora bekymret är att övrig handel och tjänster inte gör det. Om kontanterna inte kan användas brett i samhället slutar de vara ett fungerande betalmedel.

Frågan är då varför Bankomat bara vill ha en sådan minimal förändring. En förklaring kan vara att Bankomat ägs av de stora bankerna i Sverige. Deras agenda har varit tydlig i många år: Det ska inte finnas några kontanter alls.

Om allt blir digitalt utför kunderna hela jobbet åt dem, samtidigt som vinsterna bara ökar.

Svenska politiker har låtit detta pågå i alltför många år. Vi ser nu konsekvenserna i form av människor som inte längre kan gå på caféer eller se en film på bio. Ideella idrottsföreningar kan inte längre samla in pengar på bingokvällar eller genom att baka bullar.

För att inte tala om alla som fått sina besparingar stulna av kriminella bedragare som utnyttjar människors osäkerhet med digitala betalverktyg.

Det är hög tid att sätta stopp för denna utveckling. På EU-nivå är de före oss i Sverige, bland annat eftersom de sett på oss och de negativa följderna av kontantlösheten. Det vi trodde skulle bli en digital drömvärld har i stället blivit en antisocial dystopi.

Vi ser fram emot vad den nya utredningen kommer att presentera. Det behövs ett riktigt räddningspaket för våra kontanter!

Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret

Annons
Annons
Annons
Annons