Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Att skuldbelägga ett enskilt parti är att förenkla en komplex fråga

Replik på ledarartikel ”Vem har egentligen haft den tuffaste politiken?” av Markus Alexandersson 11/1.
Migrationspolitik • Publicerad 12 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Benny Karlsson (SD) skriver angående migrationspolitiken ”att istället för att blanda in historiska händelser i en pingpongmatch om skuld, bör diskussionen inriktas på dagens utmaningar och hur politiken kan utformas för att hantera dem på ett ansvarsfullt och effektivt sätt”.
Benny Karlsson (SD) skriver angående migrationspolitiken ”att istället för att blanda in historiska händelser i en pingpongmatch om skuld, bör diskussionen inriktas på dagens utmaningar och hur politiken kan utformas för att hantera dem på ett ansvarsfullt och effektivt sätt”.Foto: Gunnel Persson

Artikeln diskuterar historiebruket och historieskrivningen kring migrationspolitiken, särskilt i relation till Ulf Kristerssons uttalande om invandringen och dess påverkan på gängkriminalitet. Markus Alexandersson ifrågasätter historiska påståenden och pekar på den pågående debatten mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

För det första är det viktigt att påminna om att både Socialdemokraterna och Moderaterna har varit aktiva aktörer i utformningen av migrationspolitiken över en lång tid. Att skuldbelägga ett enskilt parti för alla utmaningar inom området verkar förenkla en komplex fråga.

Annons

Ingvar Carlssons påstående om det kontroversiella Luciabeslutet 1989 är en intressant kontextualisering. Det visar att beslutet att skärpa invandringspolitiken inte enbart kan kopplas till ett specifikt parti. Dessutom bör självkritiken inom Socialdemokraterna fokusera på hur man kan förbättra integrationsmöjligheterna och anpassa politiken efter samhällets behov.

Att återigen betona behovet av en konsensusbaserad och samarbetsinriktad politik är avgörande. Istället för att blanda in historiska händelser i en pingpongmatch om skuld, bör diskussionen inriktas på dagens utmaningar och hur politiken kan utformas för att hantera dem på ett ansvarsfullt och effektivt sätt.

Slutligen, att påpeka att historiebruket leder inte till konstruktiva lösningar. Att fokusera på en gemensam vision för framtidens migrationspolitik, baserad på samarbete och pragmatism, skulle vara mer produktivt och gagna samhället som helhet.

För att skapa en mer inkluderande och demokratisk diskussion kring migrationspolitiken är det också nödvändigt att lyssna på dem som direkt påverkas av besluten. Det innebär att inkludera de individer som har hamnat i svåra situationer på grund av migrationspolitiken och ge dem möjlighet att dela sina erfarenheter och åsikter.

Att be om ursäkt och söka förståelse från de som har lidit av politiska beslut är en viktig del av en rättvis och ansvarsfull politisk process. Genom att inkludera deras perspektiv kan man få en djupare förståelse för de verkliga konsekvenserna av politiska åtgärder och hitta lösningar som är mer i linje med mänskliga rättigheter och samhällets bästa. För gör vi inte det så ser vi att vi våldet expanderat även till mindre orter inom en kort tid.

Benny Karlsson, (SD) Sölvesborg

Markus Alexandersson svarar direkt:

Det är inte helt lätt att förstå Benny Karlssons ansats, artikeln känns onekligen som om den vore AI-genererad. Karlsson skriver att ”istället för att blanda in historiska händelser i en pingpongmatch om skuld, bör diskussionen inriktas på dagens utmaningar och hur politiken kan utformas för att hantera dem på ett ansvarsfullt och effektivt sätt”.

Det är en något oväntad uppfattning från en företrädare för SD. Är det inte någon form av skuld för tidigare migrationspolitik som är själva essensen i SD:s budskap?

Det var dessutom kärnan i mitt budskap, en uppmaning till Moderaterna att inte välja migrationspolitiken som arena för värdekonflikter och tillrättalägga historien utan att istället återgå till en situation där S och M i ofta stor konsensus drog upp huvudlinjerna för migrationspolitiken.

Annons

Det är glädjande, men något förvånande, att Benny Karlsson (SD) håller med om det.

Han skriver vidare att ”Ingvar Carlssons påstående om det kontroversiella Luciabeslutet 1989 är en intressant kontextualisering”. Vad menar han egentligen?

Karlsson skriver vidare ”att skuldbelägga ett enskilt parti för alla utmaningar inom området verkar förenkla en komplex fråga”. Det var väl ungefär det som var mitt budskap? Att han uppmanar Socialdemokraterna att ”fokusera på hur man kan förbättra integrationsmöjligheterna” är också en förvånande uppfattning från ett parti som inte vill ha integration.

Har Benny Karlsson slutligen sitt parti bakom sig när han skriver ”att fokusera på en gemensam vision för framtidens migrationspolitik, baserad på samarbete och pragmatism, skulle vara mer produktivt och gagna samhället som helhet”?

Annons
Annons
Annons
Annons