Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vårdens verkliga problem

Den lokala företrädaren för koranbrännar-partiet, Björn Tenland Nurhadi, gjorde häromdagen ett märkligt uttalande. I BLT den 15 augusti sa han att vårdkrisen i Blekinge beror på enskilda läkare och sjuksköterskor som inte delegerar i tillräcklig omfattning. ”Det är en fruktansvärd ineffektivitet i dag på sjukhusen”, sa Nurhadi.
Vården • Publicerad 16 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Tenland Nurhadi, Sverigedemokraterna, har inte förstått vårdens verkliga problem, det menar insändarskribenterna.
Björn Tenland Nurhadi, Sverigedemokraterna, har inte förstått vårdens verkliga problem, det menar insändarskribenterna.Foto: Johan Hultgren

Detta är inte bara oförskämt mot sjukvårdspersonal utan dessutom felaktigt.

”Detta är inte bara oförskämt mot sjukvårdspersonal utan dessutom felaktigt. Skälen står inte att finna hos enskilda anställda utan i politiska beslut som dränerat den offentliga vården på resurser.”
Christel och Anders Englesson

Skälen står inte att finna hos enskilda anställda utan i politiska beslut som dränerat den offentliga vården på resurser.

Annons

En insändare ifrån en sjuksköterska i BLT den 16 augusti understryker det faktum att sjukvården framför allt lider brist på resurser. Personalen gör allt man kan begära och mer därtill.

Två faktorer som har sin grund i politiska beslut på hög nivå kan urskiljas när det gäller vårdkrisen.

1. Privatiseringen av sjukvården efter amerikansk modell.

Detta har lett till att resurser flyttats från stat och regioner till privata vårdföretag som likt alla företag har som syfte att maximera sin vinst. Privata företag tar hand om de lättare fallen och överlåter de svåra, tunga och dyra till offentlig sjukvård. Detta har i sin tur lett till att den administrativa bördan för sjukvårdspersonal ökat eftersom det måste säkerställas hur de offentliga medlen används.

Privatiseringen har dessutom lett till att antalet specialister minskat i Sverige eftersom möjligheter till ökade inkomster för läkare funnit andra vägar i och med privatisering och vårdval.

2. Privata sjukförsäkringar.

Dessa innebär ett brott mot samhällskontraktet då de låter plånboken bestämma möjligheterna till vård. De som har en privat sjukförsäkring går före de som inte har någon. Många gånger handlar detta om liv eller död. Exempelvis i behandling mot cancer.

Eftersom de med privat försäkring går före innebär det att pengar flyttas från de som inte har någon annan än den allmänna sjukförsäkringen till de med privat. Båda försäkringarna finansieras i grund och botten av skattemedel.

Privata försäkringar innebär per definition att resurserna för den offentliga vården minskas.

Till detta ska också läggas att privata vårdföretag inte erbjuder någon privat finansierad utbildning för vårdpersonal. Dessa betalas helt och hållet av skattemedel. En läkares utbildningskostnader ligger exempelvis på 3,2 miljoner kronor. Den kostnaden står skattebetalarna för. De privata vårdföretagen betalar inte ett rött öre.

Annons

För den som vill fördjupa sig i vårdproblematiken rekommenderas följande böcker:

”Sjuk vård” av Dan Andersson, ”Den sjuka debatten” av John Lapidus och ”Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark.

Sen kan vi bara hoppas att det finns politiker som vågar peka ut det verkliga problemet och göra något åt saken. Till skillnad från Björn Nurhadi (SD).

Christel och Anders Englesson,, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons