Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Måndagsintervju med Heléne Björklund

Idag börjar Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Sydöstran pratar med socialdemokratiska riksdagsledamoten från Blekinge, Heléne Björklund.
Sälen • Publicerad 8 januari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Helén Björklund, socialdemokratisk riksdagsledamot intervjuas av Sydöstran.
Helén Björklund, socialdemokratisk riksdagsledamot intervjuas av Sydöstran.Foto: Andreas Blomlöf

Vad är Folk och Försvar?

– Ett förbund som har en riktigt spännande bakgrund. De bildades vid inledningen av Andra världskriget, det spända läget i världen ledde till en större acceptans för att Sverige behövde ett militärt försvar.

Annons

Det var väl legendaren Torsten Nilsson som var en av de mest drivande, 1940, mitt under kriget?

– Ja, Torsten Nilsson som var ordförande i SSU och sedan blev bland annat utrikesminister För att sammanföra ”vanligt folk” med militära representanter och öka kunskapen bjöds de in till konferensen ”Folk och Försvar”. Och samtidigt bjöd de in frivilliga organisationer för att förbättra försvarsarbetet

Rikskonferensen genomförs årligen sedan 1946 och räknas som Sveriges främsta forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. Jag är här för media, och du för folket?

– Ja, vi som sitter i Försvarsutskottet får en personlig inbjudan och representerar alltså ”folket” i Folk och Försvar.

Det är nog rätt svårt för vanligt folk att oanmäld dyka upp här, säkerhetsnivån är hög ... men vad är det som kommer att diskuteras under dessa tre dagar?

– I år är det mycket fokus på bilden av Sverige efter NATO-ansökan, både vår självbild och från omvärlden. Jag ser fram emot fullspäckade dagar från morgon till kväll.

Så vad är viktigast ur folk-och-försvarsperspektiv för Sverige i det läge som nu råder?

– Sverige har under en tid varit utsatt för påverkansoperationer och andra angrepp. Det påverkar vårt säkerhetsläge och bilden av Sverige och svenskarna. Men det påverkar också våra relationer. Det leder till misstro mellan människor och mot myndigheter. Det är systemhotande och en risk för vår öppenhet och demokrati.

Vi ska inte bara försvara demokratin utan demokratin försvarar landet ...

– Jag tror det är viktigt att var och en tänker mer på dessa frågor och vårt eget ansvar. Att vi inte enbart förlitar oss på att täppa till de digitala systemen, skaffa fler övervakningskameror och hårdare straff. Var och en måste inse att man lätt kan vara en bricka i ett högre spel. Och att när vi splittrar sammanhållningen i Sverige så är det någon annan kraft som vinner på det.

Annons

Ja, vi får vara vaksamma så friheten inte användas av dom som vill minska eller avskaffa det öppna samhället!

– Totalitära krafter är ju livrädda för det som Sverige står för som öppenhet, tolerans och tillit. Inom politiken är vi överens om att rusta upp både det militära och civila försvaret. Det läggs åtskilliga miljarder på denna upprustning, de ekonomiska resurserna ökar under en tioårsperiod med 150 %.

En rejäl ökning!

– Men man kan inte enbart förlita sig på detta. Var och en måste bli mer medveten om vad man själv måste göra. Motståndskraften och försvarsviljan i Ukraina är en ögonöppnare för detta.

Men om vi vidgar perspektivet! Du är ju ordförande i Nordiska rådets svenska delegation?

– Norden är en stark region med liknande historia, språk och värderingar. Det nordiska samarbetet blir starkare och viktigare även inom säkerhetspolitiken. Jag är hedrad över förtroendet att vara ordförande för svenska Nordiska rådet. Det senaste året har vi ägnat mycket tid åt samtal om försvar och säkerhet men också om civilt försvar.

Hur ser du på det allmänna omvärldsläget? Putin förstås och Ryssland står i centrum då, antar jag?

– Putin och Rysslands agerande de senaste åren har förändrat allt. Det är inte enbart säkerhetsordningen. De har förstört så mycket och jag kan inte se på överskådlig tid att det blir bättre.

Det är ett monstruöst agerande. Vad händer sen?

– Ingen tror att Putin kommer ge upp Ukraina och om Ryssland vinner Ukraina så slutar inte imperiebyggandet där. Det är ett rejält hot mot hela säkerhetsordningen, freden och demokratin i vår del av världen.

Annons

Ja, det är svårt att fatta även för oss som alltid varit misstänksam mot ryssarna ...

– Rysslands regim är fullständigt skrupellös. De använder människor i sin armé som kanonmat. Ett liv verkar inte vara värt någonting vare sig i den egna styrkan eller motståndarens. De har dessutom vid flera tillfällen startat hybridkrig ...

Alltså att fienden inte bara använder vanliga militära medel utan också saboterar, sprider lögner, attackerar IT-system liksom dessa förbaskade trollfabriker som förgiftar sociala medier ...

– Ja, det innebär att de försöker med uppvigling, nu senast när de slussade flyktingar från Mellanöstern och Afrika till finska gränsen. Oskyldiga människor lockas med stenhård marknadsföring och ”charterresor” att söka asyl i Finland för att skapa problem och splittring i Finland som ett svar på deras Nato-medlemskap.

Det är oerhört provocerande och ger en glimt av vad som komma skall ...

– Det finns dessutom flera uppgifter om att Ryssland sen erbjuder de avvisade asylsökande att skriva på ett kontrakt på ryska, som de inte kan läsa eller förstå. De utlovas arbete i Ryssland, och i själva verket innebär det att slåss vid den ukrainska fronten. Ett mycket cyniskt och ondskefullt upplägg. Människor är bara brickor i ett geopolitiskt spel för Putin.

Men i allt detta är händelseförloppet i Ukraina avgörande?

– Det är oerhört viktigt att USA och EU fortsätter stödja Ukraina ekonomiskt och militärt. I Sverige och i Norden finns en total enighet över partigränserna om detta och det är ett viktigt styrkebesked.

Till slut, hem till Blekinge! Hur ser läget ut?

– Vi här i Blekinge har ett strategiskt läge och starka militära förmågor. Vi är ett viktigt försvarslän men det innebär också en del ansvar och utmaningar. Försvarsmakten ska växa och då måste det lockas både värnpliktiga och anställda inom Försvarsmakten att välja Blekinge.

Annons

Hur ska det gå till?

– Det måste finnas bra bostäder, bra sjukvård, ett bra idrotts- och kulturliv och allt annat som gör det värt att välja Blekinge framför andra platser. Dessvärre tycker jag inte vi varit så bra på det strategiska arbetet och sammanhållningen i Blekinge ...

Vad fattas?

– Jag är inte ens säker på att alla tycker att vi ska samarbeta mer och att Blekinge måste växa. Det behövs tydliga strategier och målsättningar som alla kan förstå och jobba efter. Vi har förmågor och miljöer här i Blekinge som vi ska vara väldigt stolta över men inte ta något för givet. Här måste jobbas stenhårt.

Slutligen, vilka förväntningar har du av Rikskonferensen?

– Förutom det intressanta innehållet med högprofilerade talare så är det en nätverksyta. Ett tillfälle för mig som ledamot i Försvarsutskottet och ordförande för Nordiska rådet att lära mig mer men också bidra med kunskap om Blekinge och mina frågor.

Och så alla oväntade möten som sker!

– Jag har också en förhoppning och tro om att polariseringen minskar när man umgås utanför de politiska debatterna och träffas på riktigt. När man äter middag och dricker kaffe ihop så sänks tonläget och nyfikenhet och förståelse ökar. Vi behöver mer av det och mindre av tvärsäkra människor som redan vet allt och inte vill lyssna på nya argument och infallsvinklar.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons